Uutiskirjeessä jaamme tietoa yritysvastuun teemoista sekä ajankohtaisista asioista sääntelyyn, raportointiin ja vaatimuksiin liittyen.
Vastuullinen veden kulutus varmistaa, että yritys käyttää vettä paitsi ympäristön kannalta kestävästi, myös oikeudenmukaisesti ja kannattavasti. Vesivarat jakautuvat maailmanlaajuisesti hyvin epätasaisesti, mutta ilmastonmuutos tekee veden saatavuus- ja laatuongelmista yhä ajankohtaisempia myös Suomessa. Osana kansallista YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoa suomalaisyrityksille on asetettu tavoite tulla maailman vesivastuullisimmiksi vuoteen 2030 mennessä.
Yritys toimii kestävästi, kun se käyttää ja käsittelee vettä kestävästi, eli
Yritys toimii vaikuttavasti, kun se edellä mainittujen lisäksi kehittää veden käytön tehokkuuttaan.
Teema voidaan poissulkea arvioinnista, mikäli yritys ei käytä vettä merkittävästi yrityksen tuotteiden tai palvelujen tuotannossa.
Sellainen vesistön, rannan, vesiympäristön tai pohjaveden muutoksen aiheuttaminen, josta seuraa haitallinen yleisen tai yksityisen edun loukkaus vaatii Suomessa vesiluvan. Luvan saaminen ei kuitenkaan yksin takaa kestävää vesien käyttöä, vaan yrityksen on syytä tuntea ja ymmärtää veden oton, käsittelyn ja käytöstä poiston kokonaisvaikutukset vesien laatuun ja riittävyyteen. Omien toimipaikkojen lisäksi on aina syytä tarkastella koko valuma-aluetta. Yhteistyö julkisen sektorin vesihuollon tai tutkimuslaitosten kanssa voi joissain tapauksissa olla tarpeen, erityisesti jos vettä käytetään tai käsitellään uudella alueella tai tavalla.
Suomessa järvien, jokien ja rannikkovesien laatua heikentävät pääasiassa tehtaat, kaivokset, turvetuotantoalueet sekä maa- ja metsätalous. Eniten kuormitusta aiheuttavat maatalouden ravinnevalumat, metsätalouden lannoitus, ojitukset sekä metsämaaperän käsittely. (Lähde: Vesi.fi) Ajantasaista tietoa toimialueesi vesien tilasta saat esimerkiksi Vesi.fi -tilannekuvasta.
Ulkomaisissa toiminnoissa erityistä huomiota tulee kiinnittää korkean riskin toimialueisiin, joissa kärsitään vakavista vesien laatuun ja riittävyyteen liittyvistä ongelmista. Niissä liiketoiminnan vaikutukset vesiin voivat liittyä mm. veden saatavuuteen, työntekijöiden turvalliseen juomaveteen ja sanitaatioon tai vesivarojen hallinnan epävarmuuteen. Maantieteellisiä alueita ja niiden erilaisia vesiriskejä voit tarkastella esimerkiksi World Resource Instituten (WRI) tai WWF:n karttapalveluista.
(lisää…)Palvelupaketit alkaen 499 € / vuosi.
Aloita vastuullisuusmatka