Yritysvastuun arviointi

Yritysvastuun toteutumista arvioidaan järjestelmässä viisiportaisella asteikolla. Arviointi kuvaa kunkin teeman osalta yrityksen toiminnan huolellisuutta ja kestävyyttä, eli onko se ottanut huomioon sekä minimoinut teemaan liittyvät haitat ja riskit. Ne teemat, joissa kestävän toiminnan taso täyttyy, arvioidaan myös aiheutettujen hyötyjen eli toiminnan vaikuttavuuden kannalta. 

On hyvä ymmärtää, että tulos arviointiasteikolla ei kuitenkaan kerro yrityksen toiminnan vaikutusten suuruudesta: esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillintää koskeva heikko tulos ei kerro yrityksen kasvihuonekaasupäästöjen olevan erityisen suuret, vaan siitä ettei yritys ole ottanut ilmastonmuutoksen hilllintää omassa toiminnassaan huomioon.

Esimerkki yritysvastuun tilannekuvasta

Ei olennainen teema

Kartoituksesta poissuljetut teemat ja poissulun perusteet näkyvät kartoitusraportilla ei-olennaisina teemoina.

Teemaa ei huomioitu

Teemaa ei ole huomioitu yrityksen toiminnassa, mikäli yritys ei täytä yhtään kriteereistä eli se ei tunne liiketoimintansa haittoja tai suunnitelmallisesti tee toimenpiteitä niiden vähentämiseksi. Siten kaikki kriteerit ovat tunnistettuja kehityskohteita.

Toiminnassa kehitettävää

Kunkin teeman kohdalla täyttymättömät kriteerit edustavat kehityskohteita. Kriteeristö toimii siis myös ohjeistona yritysvastuun kehittämiseen. Yrityksen, jolle teema on olennainen, tulisi tehdä kunkin kriteerin mukaiset toimenpiteet, jotta liiketoiminta on kestävällä tasolla.

Kestävä toiminta

Mikäli yritys perustellusti täyttää teemaa koskevat kriteerit, voidaan sen toiminnan todeta olevan huolellista ja voivan jatkua sellaisenaan myös tulevaisuudessa. Silloin yritys tuntee, on ottanut huomioon ja minimoinut haittavaikutuksensa. Yrityksen antamilla perusteluilla on merkittävä rooli, jotta kestävän toiminnan tason toteutumista voidaan arvioida uskottavasti.

Vaikuttava toiminta

Kunkin teeman kohdalla arvioidaan haittojen ja riskien minimoinnin lisäksi toiminnan vaikuttavuutta, jolla tarkoitetaan hyötyjen tai positiivisten vaikutusten luomista yrityksen toiminnassa. Esimerkiksi yrityksen tulisi olla saavuttanut kasvihuonekaasupäästöjensä nettonollatavoitteen, jotta yritys voi vaikuttaa positiivisesti ilmastonmuutoksen hillintään. Vaikuttavan toiminnan kriteerien täyttäminen edellyttää yritykseltä tietoisia investointeja hyötyjen aikaansaamiseksi. Siten vaikuttava toiminnan taso on selkeästi myös kilpailuetu markkinoilla asiakkaista, työntekijöistä tai pääomista. Yrityksen on käytännössä mahdotonta toimia vaikuttavasti kaikilla yritysvastuun osa-alueilla.