Arvoketjun työntekijöiden oikeudet

Suomen työlainsäädännön ja työehtosopimusten noudattaminen varmistaa, että yritys kunnioittaa omien työntekijöidensä oikeuksia. PK-yrityksen suurin riski sosiaalisen vastuun epäkohtiin liittyykin usein arvoketjun työntekijöihin.

Erityisesti kansainvälisesti ihmisoikeuksien toteutumisen valvonnassa on edelleen paljon parannettavaa. Yritykset voivat kuitenkin vaikuttaa omalla toiminnallaan ihmisoikeuksien toteutumiseen koko vaikutuspiirissään, huolehtimalla asianmukaisista suhteistaan toimittajiin, alihankkijoihin, yhteistyökumppaneihin, toimintaympäristön toimijoihin ja yhteisöihin sekä asiakkaisiin.

Yritys toimii kestävästi, kun se pitää huolta arvoketjunsa työntekijöiden oikeuksien toteutumisesta, eli 

  1. Sitoutuu kunnioittamaan ja tukemaan yleismaailmallisia ja työelämään liittyviä ihmisoikeuksia omassa vaikutuspiirissään
  2. On varmistanut, että sen sopimuskumppanit hoitavat lakisääteiset velvoitteensa työnantajina
  3. On tunnistanut riskit työperäiseen hyväksikäyttöön arvoketjussaan sekä selvittänyt osallisuutensa niihin

Yritys toimii vaikuttavasti, kun se edellä mainittujen lisäksi edistää parempien työolojen kehittymistä arvoketjussaan.

Teema voidaan poissulkea arvioinnista, mikäli yritys ei käytä alihankintaa tai vuokratyövoimaa.


Kestävä toiminta

1. Sitoudumme tukemaan ja kunnioittamaan yleismaailmallisia ja työelämään liittyviä ihmisoikeuksia omassa vaikutuspiirissämme

Ihmisoikeuksien perustana toimiva YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa vuonna 1948. Sen mukaan ihmisoikeudet koskevat kaikkia ihmisiä ja ovat kaikkialla samanlaisia, ja niitä tulee kunnioittaa kaikessa toiminnassa. 

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen lisäksi työelämään liittyviä ihmisoikeuksia on täydennetty vuonna 1998 Kansainvälisen työjärjestö ILO:n Työelämän perusperiaatteita ja -oikeuksia koskevassa julistuksessa. Näihin periaatteisiin kuuluvat pakkotyön poistaminen, lapsityövoiman käytön poistaminen, syrjinnän poistaminen sekä yhdistymisvapaus ja oikeus neuvotella kollektiivisesti.

Yleismaailmallisten ihmisoikeuksien tuki ja kunnioittaminen edellyttää, että yritys on tutustunut niiden sisältöön, ilmaissut sitoumuksensa sopivaksi katsomallaan tavalla ja viestinyt sen keskeisille sidosryhmilleen. Sitoumuksen tulee olla johdon hyväksymä. Sitoumukseen on hyvä olla viittaukset siihen liittyvissä käytännön toimintaa ohjaavissa materiaaleissa, kuten esimerkiksi työntekijöitä ja/tai sopimuskumppaneita koskevassa Code of Conductissa tai politiikoissa, jos yritys on laatinut sellaisia.

(lisää…)

Sisältö rajoitettu asiakkaille

Rekisteröitymällä saat rajoittamattoman pääsyn palveluihimme:
  • PK-yritykselle räätälöity opas, sisältäen 17 yritysvastuun teemaa
  • Kestävän liiketoiminnan kriteerit selkeästi perusteltuina
  • Helppokäyttöinen työkalu liiketoimintasi nykytilan arviointiin
  • Visuaalinen yritysvastuun verkkoraportti
  • Tietoa yritysvastuun sääntelystä ja sen vaikutuksista PK-yrityksiin
  • Asiantuntijoidemme tuki

Palvelupaketit alkaen 499 € / vuosi.

Aloita vastuullisuusmatka