Miksi yritysvastuu on tärkeää?

Yritysvastuu on osa kestävää kehitystä eli välttämätöntä yhteiskunnallista muutosta ihmistoiminnan jatkumiseksi maapallon kantokyvyn rajoissa. 

Yksi käytetyimmistä määritelmistä kestävälle kehitykselle tehtiin vuonna 1987 YK:n Ympäristön ja kehityksen maailmankomission ns. Brundtlandin raportissa. Se oli ensimmäisiä kuvauksia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, talouskasvun ja ympäristöongelmien välisistä yhteyksistä.

Kestävä kehitys tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa.

– Gro Harlem Brundtland 1987

Yritysten yhteiskuntavastuuksi kutsuttu toiminta juontaa kuitenkin juurensa jo paljon Brundtlandin raporttia pidemmälle. Sen painopisteet ovat vaihdelleet läpi historian, heijastellen kulloinkin ajankohtaisia kysymyksiä. 1800-luvun lopulla vastuullinen yritys kiinnitti huomiota työntekijöidensä oloihin. 1900-luvulle tultaessa teollistumisen seurauksena erilaiset ympäristö- ja terveyskysymykset korostuivat. 2000-lukua lähestyttäessä kansainvälistyvät tuotantoketjut ja ongelmien kasaantuminen vähäisen sääntelyn maihin puolestaan saivat huomion. Lähimenneisyydessä ajankohtaisia ovat olleet erityisesti ilmastoon ja tasa-arvoon liittyvät aiheet.

Keskustelun kuumia aiheita tällä hetkellä ovat erityisesti vastuullisuusraportointi, kädenjälkiajattelu eli liiketoiminnan potentiaali kestävän muutoksen edistämiseen sekä valitettavasti myös vastuullisuusväittämien hyväksikäyttäminen eli viherpesu.

Yritysvastuu edistää kestävää kehitystä

Yritysvastuun tarkoituksena on sovittaa taloudellinen toiminta kestävälle tasolle suhteessa maapallon kantokykyyn ja ihmisoikeuksien toteutumiseen. Tason ylittäminen on aiheuttanut 1950-luvulta lähtien pahenevia ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia: 

  • Ilmastonmuutos
  • Luontokato
  • Luonnonvarojen ylikulutus
  • Ympäristön pilaantuminen
  • Köyhyys ja nälänhätä
  • Epätasa-arvo ja syrjintä
  • Terveyshaitat
  • Pakkotyön eri muodot

Kestävän tason saavuttaminen on välttämätöntä nykyisen kaltaisen elämän jatkumiseksi maapallolla.

Yritysvastuustaan huolehtimalla yrityksen on mahdollista toteuttaa liiketoiminnan tavoitteita aiheuttamatta haittaa ympäristölle tai ihmisille. Tällöin puhutaan vastuullisesta tai kestävästä yritystoiminnasta. 

Yritys voi myös osallistua ympäristö- ja ihmisoikeusongelmien ratkaisemiseen kehittämällä aiempaa kestävämpiä tuotteita, palveluita tai liiketoimintamallin. Korvaamalla markkinoilta kestämättömiä vaihtoehtoja ja auttamalla asiakkaitaan toimimaan kestävämmin yritys maksimoi oman yritysvastuunsa vaikuttavuuden.