Mitä yritysvastuu tarkoittaa?

Yritysvastuu tarkoittaa yrityksen toiminnan huomioimista suhteessa ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan. Yrityksiin kohdistuva paine kantaa vastuu toimintansa vaikutuksista ei ole uusi ilmiö. Sen painopisteet ovat vaihdelleet, heijastaen aikansa yhteiskunnallista kehitystä ja ajankohtaisia aiheita.

Nykyisin yritysvastuun käsite jaetaan vakiintuneesti kolmeen osa-alueeseen: ympäristö-, sosiaalinen ja hallinnollinen vastuu (Environmental, Social, Governance; ESG). Ne voidaan jakaa edelleen erilaisiin alaotsikoihin tai aiheisiin. Osa-alueille ja aiheille keskeistä on niiden tiivis yhteys ja riippuvuus toisistaan: esimerkiksi ympäristöhaittojaan pienentämällä yritys hyvin todennäköisesti pienentää myös haitallisia vaikutuksiaan toimialueensa yhteisöjen elämään. Aiheita onkin aina syytä tarkastella - jaottelutavasta ja otsikoinnista riippumatta - kokonaisuutena.

Decade-yritysvastuujärjestelmässä osa-alueet on jaettu edelleen yhteensä 17 teemaan, jotka kuvaavat kestävän liiketoiminnan tavoitteita:

YmpäristövastuuSosiaalinen vastuuHallinnollinen vastuu
Ilmastonmuutoksen hillintä
Kiertotalous
Veden kestävä käyttö
Luonnon monimuotoisuus
Pilaantumisen ehkäisy
Työntekijöiden oikeudet
Työntekijöiden hyvinvointi
Työntekijöiden osaaminen
Työntekijöiden yhdenvertaisuus
Arvoketjun työntekijöiden asema
Yhteisöjen huomiointi
Kuluttajansuoja
Taloudellinen kestävyys
Hyvä hallintotapa
Väärinkäytösten ehkäisy
Tietosuoja ja -turva
Kestävyysriskit ja -mahdollisuudet 
Yritysvastuun tarkastelun osa-alueet ja teemat

Kullekin teemalle on järjestelmässämme laadittu kriteeristö, jonka avulla voidaan arvioida liiketoiminnan kestävyyttä ja tunnistaa yritysvastuun kehityskohteet. Kriteerit on suunniteltu erityisesti PK-yritysten käyttöön, ja ne tarkastelevat ennen kaikkea yrityksen konkreettisia toimenpiteitä toimintapolitiikkojen ja prosessien sijaan. 

Mallin teemat ja kriteeristöt perustuvat EU:n PK-yrityksille suunnattuun kestävyysraportointistandardiin, keskeisimpiin kansainvälisiin yritysvastuun viitekehyksiin sekä suomalaiseen lainsäädäntöön. Tutustu tarkemmin järjestelmän kehittämisen periaatteisiin.

Keskeiset termit

Kuten yritysvastuun kulloisetkin puheenaiheet, myös siitä käytetty sanasto on melko moninaista. Hämmennyksen riskiä ei vähennä keskustelun kaksikielisyys ja englannin- ja suomenkielen välillä tapahtuvat käännösvalinnat. Ohessa joitakin yritysvastuun keskeisimpiä termejä:

Kestävä kehitys (sustainable development): Kehitys, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa (Brundtlandin raportti 1987)

Yritysvastuu (corporate sustainability, corporate social responsibility): Yrityksen toiminnan huomioiminen suhteessa ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan

Huolellisuusvelvoite (sustainability due diligence): Yrityksen velvollisuus tunnistaa ja minimoida toimintaansa ja arvoketjuunsa liittyvät riskit ihmisille ja ympäristölle

Kestävyys (sustainability): yrityksen kyky tuottaa lisäarvoa sidosryhmille pitkällä aikavälillä

Vastuullisuus (responsibility): jalanjälki eli liiketoiminnan aiheuttamien haittojen minimointi. Vakiintunut Suomessa sustainabilitya vastaavaksi yleistermiksi.

Vaikuttavuus (impact): kädenjälki eli liiketoiminnan positiiviset vaikutukset vaikutuspiiriissään

ESG (environment, social, governance): vastuullisuuden tarkastelu ympäristön, sosiaalisen ja hallinnollisen vastuun teemojen kautta