Uutiskirjeessä jaamme tietoa yritysvastuun teemoista sekä ajankohtaisista asioista sääntelyyn, raportointiin ja vaatimuksiin liittyen.
Järjestelmän tarkoituksena on tarjota yksinkertainen tapa selvittää yritysvastuun toteutumisen nykytila, vahvuudet ja kehityskohteet. Järjestelmän työkalujen ja materiaalien käyttö ei edellytä aiempaa osaamista yritysvastuusta. Niiden tavoitteena on, että käyttäjä oppii oman yritysvastuunsa asiantuntijaksi kartoittaessaan, tarkastellessaan ja kehittäessään liiketoimintansa kestävyyttä järjestelmän avulla. Järjestelmä pyrkii selkeyttämään yhteyttä kannattavan liiketoiminnan sekä yritysvastuun välillä sekä tekemään vastuullisuudesta vaivattoman osan PK-yrityksen arkea.
Yritykselle olennaisten yritysvastuun teemojen tunnistaminen tehdään järjestelmässä kaksoisolennaisuuden periaatteen mukaan. Se tarkoittaa, että tarkastelua tehdään 17 teeman kohdalla kahdesta näkökulmasta:
Kartoituksen ensimmäisessä vaiheessa suljetaan toimiala- ja liiketoimintakohtaisen arvioinnin perusteella pois sellaiset ympäristö- ja sosiaalisen vastuun teemat, joihin yrityksen toiminnalla ei ole todennäköistä tai vakavaa vaikutusta. Hallinnollisen vastuun teemat ovat olennaisia kaikille yrityksille, eikä sen osalta voida sulkea pois mitään teemoja.
Ympäristövastuun osalta kaikille yrityksille olennaisia teemoja ovat ilmastonmuutoksen hillintä ja kiertotalous, eikä niitä voida poissulkea kartoituksesta. Poissuljettavia teemoja ovat:
Sosiaalisen vastuun osalta työntekijöiden oikeudet, hyvinvointi, osaaminen ja yhdenvertaisuus ovat olennaisia teemoja kaikille yrityksille, joiden palveluksessa on työntekijöitä. Niitä ei voida poissulkea vastuullisuuskartoituksesta. Poissuljettavia teemoja ovat:
Kullekin teemalle on asetettu 2-4 kriteeriä, jotka kuvaavat yrityksen tietoisuutta, suunnitelmallisuutta ja toimenpiteitä liiketoiminnan haittojen minimoimiseksi ja hyötyjen lisäämiseksi. Kartoituksessa yritys merkitsee kriteereistä ne, jotka sen toiminta täyttää. Lisäksi yrityksen tulee perusteluillaan osoittaa, millä tavalla kriteerit käytännössä toteutuvat. Vastausta täydennetaan vielä datapisteillä, joita VSME-standardiluonnos PK-yrityksiltä edellyttää.
Esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillinnän osalta kriteerit kuvaavat tasoa, jolla yritys on sitoutunut aiheuttamiensa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen:
Valittuaan näistä sopivat yritys perustelee vastauksensa kertomalla tarkemmin toimintansa merkittävimmistä kasvihuonekaasupäästöjen lähteistä, tehdyistä toimenpiteistä päästöjen vähentämiseksi sekä tulevista sitoumuksistaan ja niihin liittyvistä investointitarpeista. Lisäksi yritys raportoi polttoaineiden ja energian vuosikulutuksensa sekä Scope 1, 2 ja 3 -päästönsä, mikäli nämä on laskettu.