Uutiskirjeessä jaamme tietoa yritysvastuun teemoista sekä ajankohtaisista asioista sääntelyyn, raportointiin ja vaatimuksiin liittyen.
Maailmantalouden kasvu on johtanut maapallon kantokyvyn ylittämiseen: luonnonvarojen käytön arvioidaan aiheuttaneen noin puolet kasvihuonekaasupäästöistä ja 90 % luontokadosta ja vesiniukkuudesta. Resurssien käytön palauttaminen kestävälle tasolle edellyttää kiertotaloutta, jossa hyödynnetään jo käytössä olevien tuotteiden ja materiaalien arvoa mahdollisimman pitkään sekä siirretään kulutuksen painopistettä omistamisesta palveluiden käyttämiseen. Suomessa materiaalien kiertotalousaste on alhainen suhteessa EU-maiden keskiarvoon, vaikka jätteet ovat arvokkaita raaka-aineen lähteitä.
Yritys toimii kestävästi, kun se käyttää materiaaleja ja tarvikkeita kestävästi, eli
Yritys toimii vaikuttavasti, kun se edellä mainittujen lisäksi investoi kiertotalouden edistämiseen.
Teema on olennainen kaikille yrityksille, eikä sitä voida poissulkea arvioinnista.
Kaikki yritykset tarvitsevat materiaaleja tai tarvikkeita toimintaansa. Näihin kuuluu tyypillisesti tietokoneet, puhelimet ja muut laitteet, toimistokalusteet ja -tarvikkeet, elintarvikkeet, kemikaalit sekä työvaatteet ja -asusteet. Monella alalla materiaaleja myös jalostetaan tai välitetään asiakkaalle. Oli kyse asiantuntijaliiketoiminnasta tai valmistavasta teollisuudesta, kestävä yritys tietää, mitä haitallisia ympäristövaikutuksia sen toiminnassa eniten käytetyillä materiaaleilla ja tarvikkeilla on.
Vastuullisen yrityksen on syytä tietää asiakkaalle myytävien materiaalien ja raaka-aineiden tuotantoketjun ympäristövaikutukset kokonaisuudessaan. Omaan käyttöön tarkoitettujen resurssien (työvälineet ja kalusto) osalta riittävä ensimmäinen askel on tutustua toimittajan selvitykseen niiden ympäristövaikutuksista.
Tyypillisesti riski ympäristöhaittoihin on korkeampi tuotannon tapahtuessa vähemmän säännellyissä tai vaikeasti valvottavissa oloissa. PK-yrityksen sopimuskumppaneiden toimialat ja -alueet auttavat hahmottamaan riskien todennäköisyyttä. Esimerkiksi vaateteollisuus, maatalous, rahoitusala, kaivannaiset ja mineraalit kuuluvat korkean riskin toimialoihin, joihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Toimittajien toiminnan vaikutuksiin ja huolellisuuteen riskien minimoinnissa voi tutustua niiden vastuullisuusraporteista sekä esimerkiksi hyödyntämällä CSR Risk Check -työkalua.
(lisää…)Palvelupaketit alkaen 499 € / vuosi.
Aloita vastuullisuusmatka